Tuesday, August 25, 2009

Akta-akta y berkaitan

Akta-akta yang berkaitan dengan Prosedur Pensijilan Halal adalah seperti berikut:

a)AktaPerihal Dagangan 1972
i. Perintah Perihal Dagangan (Penggunaan Perbahasaan ‘Halal’)
1975

ii.Perintah Perihal Dagangan (Penandaan Makanan) 1975



b) Akta/Enakmen Syariah Wilayah-Wilayah Persekutuan
i. Akta/Enakmen Kesalahan Jenayah Syariah
(Wilayah-Wilayah Persekutuan) 1997 [Akta 559]


c) Akta Makanan 1983 (Akta 281) dan Peraturan-peraturan Makanan 1985

d) Animal Rules Ordinant 1962

e) Custom Act 1962

f) Undang-Undang Kecil Pihak Berkuasa Tempatan
PKS boleh guna Skim Jaminan tembusi pasaran Halal
Industri Halal mempunyai
potensi besar yang
belum diterokai sepenuhnya
KUALA LUMPUR - Perusahaan kecil dan sederhana (PKS) kini boleh mengakses skim-skim pembiayaan khas, seperti Skim Jaminan Kerajaan untuk menembusi pasaran halal.

Perbadanan Pembangunan Industri Halal (HDC), dengan kerjasama empat institusi kewangan Islam iaitu Bank Kerjasama Rakyat Malaysia Bhd, Maybank Islamic Bhd, HSBC Amanah Malaysia Bhd dan CIMB Islamic Bank Bhd, akan membantu memastikan skim itu digunakan dengan berkesan oleh PKS.

Timbalan Menteri Kewangan, Datuk Dr Awang Adek Hussin berkata usaha kerjasama itu penting untuk membantu peserta kecil industri halal meningkatkan keupayaan dan kapasiti mereka untuk mengeksport dan menghasilkan produk.

"Saya berharap yang PKS akan meneruskannya dengan bersungguh-sungguh dalam usaha mengambil kesempatan atas perjanjian hari ini," kata beliau.

Beliau menambah, permintaan untuk produk dan perkhidmatan halal dijangka meningkat seiring dengan bertambahnya penduduk Islam dan meningkatnya pengaruh di kalangan orang Islam dengan pendapatan boleh guna.

"Untuk sebab ini, HDC akan memainkan peranannya dalam menyediakan sokongan untuk mencadangkan syarikat yang berkelayakan mendapatkan kemudahan kewangan," kata beliau.

Monday, August 24, 2009

Hanya 27 ada sijil halal


BERITA UTAMA
UTUSAN MALAYSIA ONLINE
ARKIB : 23/08/2009

Oleh FAIZATUL FARHANA FARUSH KHAN
pengarang@utusan.com.my

KUALA LUMPUR 22 Ogos – Dalam keghairahan umat Islam berbuka puasa di hotel pada bulan Ramadan ini ramai yang tidak sedar bahawa hanya 1.4 peratus daripada kira-kira 2,000 hotel di seluruh negara diiktiraf sebagai halal.

Malah seperti satu budaya, apabila tiba bulan Ramadan hotel-hotel tersebut akan berlumba-lumba menawarkan pakej berbuka puasa walaupun tidak mempunyai sijil halal untuk dapur utama mereka.

Berdasarkan statistik Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) dan Persatuan Hotel Malaysia, sehingga Mei lalu, hanya 27 hotel di seluruh negara yang dapur utama mereka diiktiraf halal.

Angka itu pastinya menimbulkan kemusykilan kerana pada bulan Ramadan ini hotel-hotel yang tidak mendapat pengiktirafan halal turut menganjurkan majlis berbuka puasa untuk umat Islam.

Tindakan mereka itu tentunya mengelirukan umat Islam terutama jika makanan yang disediakan tidak halal atau tidak menepati keperluan syariat Islam.

Sehubungan itu, Jakim menasihatkan umat Islam lebih berwaspada mengenai soal halal di sesebuah hotel bagi memastikan mereka tidak makan makanan yang diharamkan oleh agama.
Ketua Pengarahnya, Datuk Wan Mohamad Sheikh Abdul Aziz berkata, amat penting bagi umat Islam untuk memantau dan memastikan mereka hanya menjamu selera di hotel yang mempunyai persijilan halal sah bagi dapur utama mereka.

“Ketika Ramadan, seperti satu budaya, kebanyakan umat Islam gemar berbuka di hotel. Jadi diharap hotel yang dipilih itu menghidangkan makanan halal 100 peratus.
“Begitu juga dengan pihak yang menganjurkan majlis berbuka puasa di hotel-hotel, kami berharap penganjur lebih peka untuk memastikan tempat itu ada sijil halal Jakim atau jabatan agama Islam di negeri lain,” katanya.

Ini kerana, kata beliau, Ramadan dan soal berbuka puasa adalah ibadah bagi umat Islam.
“Janganlah nanti seharian berpuasa tetapi ia menjadi sia-sia hanya kerana hidangan yang dimakan tidak halal.
“Dalam hal ini, umat Islam mesti memainkan peranan supaya mereka hanya makan hidangan yang halal dan berkat,” tambahnya.

Sementara itu, Pengarah Projek Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM), Noor Nirwandy Mat Noordin berkata, PPIM kecewa dengan sikap sebilangan umat Islam yang kurang peka dengan soal halal apabila menjamu selera di hotel.

“Sejak dulu lagi, PPIM menyedari ada umat Islam membelakangkan soal halal atau haram hidangan yang dimakan di hotel dengan tidak memastikan terlebih dahulu sama ada ia memiliki sijil halal sah atau sebaliknya,” katanya.

Noor Nirwandy menambah, apabila memilih untuk berbuka di hotel, umat Islam bukan sahaja perlu memikirkan soal halal makanan tetapi juga kesempurnaan tandas dan kelengkapan bilik solat.

Menurutnya, ada hotel termasuk yang bertaraf lima bintang tidak dilengkapi bilik solat dan tandas tanpa paip yang seolah-olah menunjukkan pengurusannya tidak mementingkan keperluan umat Islam.

Wednesday, August 19, 2009

Buka puasa: Pilih hotel miliki sijil halal


19 Ogos 2009 / 28 Syaaban 1430
UTUSAN MALAYSIA
DALAM NEGERI

PUTRAJAYA 18 Ogos - Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) menasihatkan umat Islam menitikberatkan aspek halal ketika berbuka puasa di hotel-hotel ketika bulan Ramadan yang dijangka bermula Sabtu ini.

Ketua Pengarahnya, Datuk Wan Mohamad Sheikh Abdul Aziz berkata, umat Islam perlu memastikan mereka hanya memilih hotel yang memiliki persijilan halal bagi dapur utama mereka.

''Menyedari tentang budaya berbuka puasa di hotel-hotel sepanjang bulan Ramadan, kita berharap pihak penganjur majlis berbuka puasa dapat memilih hotel-hotel yang memiliki sijil halal Jakim atau dari Jabatan Agama Islam negeri-negeri.

''Ini kerana berbuka puasa adalah majlis ibadah, nanti tidaklah majlis berbuka puasa itu sia-sia apabila berbuka puasa dengan hidangan tidak halal," katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas program Forum Ambang Ramadan dan pelancaran buku Panduan Berpuasa Bagi Pesakit terbitan Jakim di sini hari ini.

Pelancaran buku tersebut disempurnakan oleh Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Jamil Khir Baharom.

Wan Mohamad mengulas trend umat Islam menghadiri atau menganjurkan majlis berbuka puasa di hotel-hotel termasuk yang masih belum memiliki persijilan halal bagi dapur utama mereka.

Hotel-hotel kini sibuk menyediakan pakej berbuka puasa sepanjang bulan Ramadan dengan menghidangkan pelbagai jenis sajian.

Terdahulu beliau memberitahu, Jakim akan mengedarkan 5,000 naskhah pertama buku Panduan Berpuasa Bagi Pesakit secara percuma kepada orang ramai sempena kedatangan Ramadan tahun ini.

''Ini diharap dapat dimanfaatkan terutama kepada para pesakit di hospital-hospital kerajaan dan swasta," katanya.

Mengenai program mengimarahkan bulan Ramadan, Wan Mohamad berkata, empat buah masjid di bawah Jakim iaitu Masjid Negara, Masjid Wilayah Persekutuan, Masjid Putra dan Masjid Sultan Mizan Zainal Abidin di Presint 2, Putrajaya telah menyediakan program masing-masing.

Katanya, antara program tersebut ialah kuliah zohor, majlis berbuka puasa, tadarus dan qiamullail selain memberi peluang kepada badan-badan bukan kerajaan menganjurkan majlis seperti sumbangan anak yatim.

''Insya-Allah, kalau puasa bermula Sabtu, maka Masjid Sultan Mizan Zainal Abidin yang baru siap dibina akan mengadakan solat tarawihnya yang pertama.

''Selain itu, kita jemput semua umat Islam untuk membawa ahli keluarga masing-masing untuk berbuka puasa di masjid-masjid," katanya.

Jelas beliau, berbuka puasa di masjid tidak sepatutnya dianggap hanya untuk golongan miskin dan daif tetapi ia adalah amalan sunnah selain dapat mengeratkan hubungan kekeluargaan.

Di samping itu, beliau berkata, penganjur yang mengadakan majlis berbuka puasa di masjid juga boleh menjemput golongan bukan Islam untuk hadir sama.

''Biasanya majlis dibuat di kawasan dewan masjid, ini tidak dikategorikan sebagai masjid, jadi orang bukan Islam boleh ikut sama," katanya.

Monday, August 17, 2009

Tahniah PPHM

15 OGOS 2009- PPHM TELAH MENGORAK LANGKAH BARU SEMENJAK PENUBUHANNYA,PADA HARI INI, AKTIVITI PERTAMA PPHM TELAH BERJAYA DIREALISASIKAN,DENGAN KERJASAMA PIHAK JABATAN AGAMA DAERAH KLUANG,JOHOR. PPHM TELAH BERJAYA MENJALANKAN SATU SESI CERAMAH PENERANGAN TENTANG MAKANAN HALAL KEPADA LEBIH SERATUS PELAJAR DAN GURU SEKOLAH MENENGAH SRI INTAN,KLUANG. PROGRAM YANG MELIBATKAN PELAJAR TINGKATAN 3,4 DAN 5 INI BERTUJUAN UNTUK MEMBERI PENDEDAHAN KEPADA MEREKA TENTANG KEPENTINGAN MAKANAN HALAL SEBAGAI ASAS MENUJU KECMERLANGAN,TERIMA KASIH KEPADA PENCERAMAH SAUDARA NABIL FIKRI AZIZ DAN FASILITATOR SAUDARA MOHD RAMZEE ABDULLAH,WALAUPUN ILMU YANG DISAMPAI TIDAKLAH SEBANYAK MANA,NAMUN DIHARAP MISI PPHM UNTUK MENYAMPAIKAN DAKWAH KEPADA MASYARAKAT MENGENAI MAKANAN HALAL AKAN TERCAPAI.INSYAALLAH… ISLAH NAFSAKA WA AD’U GHAIRAK
SABDA RASUL: SAMPAIKANLAH DARIPADA KU WALAUPUN SATU AYAT

Thursday, August 13, 2009

Produk halal Malaysia punyai potensi di Teluk


Utusan Malaysia, 29 Okt 2002

DUBAI 28 Okt. - Lebih 12 syarikat Malaysia yang mengambil bahagian dalam pameran makanan dan minuman di Dubai baru-baru ini melihat potensi besar bagi produk makanan halal mereka di rantau teluk.

Semasa pameran berkenaan yang dianjurkan oleh Perbadanan Pembangunan Perdagangan Luar Malaysia (Matrade) berlangsung minggu lepas, syarikat-syarikat Malaysia berjaya memperoleh beberapa niaga janji bernilai RM2.2 juta, kata seorang pegawai Matrade semalam.

Beliau berkata, wakil-wakil dari 100 syarikat teluk terutamanya dari Dubai, melawat pameran Malaysia yang menghasilkan banyak niaga janji jualan.

Beberapa syarikat Malaysia juga dalam proses mengadakan perjanjian dengan kumpulan perniagaan tempatan bagi pengedaran produk mereka di rantau tersebut.

``Kami menerima sambutan yang amat menggalakkan daripada syarikat-syarikat Teluk dan mereka berminat untuk mengimport barangan makanan Malaysia yang mempunyai tanda halal,'' kata Hashim Muhammad, Pengerusi Al Ummah Food Malaysia Sdn Bhd, yang berpangkalan di Melaka.

Beliau berkata beliau mahu menggunakan Dubai sebagai pusat untuk mengeksport ke negara-negara lain di rantau berkenaan.

``Dalam masa setahun Al Ummah akan berada di beberapa tempat di Asia Barat. Sebagai permulaannya, sasaran jualan kami ialah RM30 juta setahun,'' kata Hashim.

Sejumlah 14 syarikat yang menjalankan perniagaan herba dan makanan mengambil bahagian pada pameran yang berlangsung di Pusat Perdagangan Malaysia di Dubai mulai 20 hingga 22 Oktober lepas. - Bernama

Pusat pembekalan lembu halal di Medan milik GLC Corp.


UTUSAN MALAYSIA
DALAM NEGERI
ARKIB: 04/08/2009

KUALA LUMPUR 3 Ogos - Syarikat swasta yang berpangkalan di Kuala Lumpur, Global Livestock Cattle (GLC Corporation Malaysia) berjaya membuka pusat pemotongan lembu hidup dan pusat pembekalan lembu halal di Medan, Indonesia.
Satu majlis menandatangani perjanjian usaha sama bagi mewujudkan pusat itu diadakan semalam di antara pihak kerajaan tempatan di Medan, wakil syarikat GLC Corp. dan wakil anak syarikat GLC Corp.
Menurut Pengerusi GLC Corp, Nordin Abas, pusat itu bukan sahaja membekalkan daging lembu halal di daerah Medan malah untuk pasaran seluruh Sumatera.
Katanya, GLC Corp. merupakan syarikat swasta luar negara pertama diberikan hak eksklusif untuk menjadi pembekal lembu hidup di Sumatera Utara.
''GLC Corp. berjaya meyakinkan pentadbiran kerajaan di Medan untuk menjadikan daerah itu sebagai pusat pembekal lembu hidup,'' katanya dalam kenyataan akhbar di sini hari ini.
GLC Corp., syarikat 100 peratus milik rakyat Malaysia dimiliki oleh Nordin dan Isa Abdul Rahman mempunyai hampir 800 hektar tanah bagi penyimpanan dan ternakan lembu daging di Australia.
Menurut Nordin yang juga Ketua Pegawai Operasi Exim Bank Malaysia, pihaknya sejak beberapa tahun lalu telah merancang untuk menjadikan syarikat Malaysia sebagai pembekal daging lembu halal di seluruh negara.
Katanya, ia berikutan keyakinan dan keraguan di kalangan negara Islam dan dunia terhadap status halal bagi daging lembu yang dibekalkan oleh pembekal luar, terutama dari negara bukan Islam, telah mula timbul.
Sehubungan itu, katanya, GLC mengambil cabaran untuk mengembalikan keyakinan terhadap keraguan itu selepas mendapatkan pandangan daripada beberapa para ulama dari Indonesia, Arab Saudi dan Malaysia.
Beliau berkata, wakil GLC melalui anak syarikat PT GLC Indonesia, Evy Susanti turut yakin PT GLC di Indonesia akan menjadi salah satu syarikat pembekal daging halal yang utama di seluruh Indonesia.
Majlis menandatangani perjanjian itu disaksikan oleh Ketua Pengarah Penternakan Di Jabatan Pertanian Republik Indonesia, Prof. Dr. Tjeppy D. Soejana.
Kerajaan Malaysia pula diwakili oleh Setiausaha Politik Menteri Pertanian, Datuk Muhammad Safie Asnawi dan turut hadir wakil Gabenor Sumatera Utara, Gatot Pujo Nugroho ST.

Usahawan Islam Perlu Pentingkan Sijil Halal


UTUSAN, DALAM NEGERI
ARKIB : 30/07/2009
KUALA LUMPUR 29 Julai - Tahap kesedaran usahawan Islam terhadap kepentingan mendapatkan sijil halal bagi produk keluaran mereka masih rendah berbanding peniaga bukan Islam.
Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Senator Datuk Dr. Mashitah Ibrahim berkata, menurut laporan Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim), sebanyak 70 peratus permohonan untuk mendapatkan sijil halal adalah daripada peniaga bukan Islam.
Menurutnya, peniaga Islam berasakan sijil halal tidak penting kerana menjangka pelanggan tidak akan berasa curiga terhadap produk keluaran mereka.
''Usahawan Islam perlu lebih peka terhadap kepentingan sijil halal. Orang ramai perlu tahu bahawa memohon sijil halal bukan untuk berniaga makanan dan minuman sahaja, malah ia untuk semua produk termasuk kosmetik, kesihatan dan produk terpakai," ujarnya.
Beliau berkata demikian selepas Majlis Penganugerahan Sijil Institut Kemahiran Baitulmal (IKB) Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (MAIWP) sesi 2007/2008 Kali Ke-16 di sini kelmarin.
Beliau mengulas pendedahan 50,000 restoran di negara ini yang mempamerkan sijil halal palsu selain laporan hanya 170 dapur di lebih 2,000 hotel termasuk hotel bajet mempunyai pensijilan halal selepas Jakim kembali semula mengendalikan sijil halal.
Mashitah berkata, sijil halal yang diiktiraf oleh Jakim adalah penting kepada pelanggan yang beragama Islam terutama pelancong asing dari negara-negara Asia Barat.
"Tidak terkejut jika pelancong asing yang beragama Islam memilih kedai bukan Islam. Ini kerana pelancong lebih mempercayai kedai yang mempunyai sijil halal yang dikeluarkan oleh Jakim," jelasnya.
Sehubungan itu menurut beliau, peniaga Melayu dan Islam perlu berubah daripada sekarang sekiranya mahu perniagaan mereka dikomersialkan ke pasaran luar.
Sementara itu Mashitah berkata, kementerian berharap pihak berkuasa agama Islam di negeri-negeri menjadikan MAIWP sebagai contoh melahirkan pelajar-pelajar cemerlang menerusi kewujudan IKB.
Beliau memberitahu, sekiranya semua negeri mempunyai IKB sendiri, ia secara tidak langsung dapat membantu golongan miskin melanjutkan pelajaran dan berjaya di dalam bidang pekerjaan.
Sebagai contoh jelasnya, IKB di bawah MAIWP telah melahirkan usahawan cemerlang antaranya, bekas pelajar Kursus Pembuatan Pakaian Lelaki di IKB Peretak, Kuala Kubu Baru, Selangor, Siti Zakiah Amiruddin yang kini telah memiliki butik dan membuka akademi fesyennya sendiri.
"Kita berharap IKB kelak akan menjadi satu jenama yang dipercayai dan setaraf dengan pusat-pusat latihan pendidikan yang ada kini," ujar beliau.

Sunday, August 2, 2009

No plastic found in pisang goreng


WEEKEND MAIL, SATURDAY, 29th MARCH 2008 PAGE 6

KUALA LUMPUR : If you love pisang goreng and have been worried due to recent news of our local fritters being coated with melted plastics and bottles, worry no more.
The Health Ministry’s Food Safety and Quality Division has assured the public that their preliminary investigations have revealed no such results.
It’s director, Noraini Dato’ Mohd Othman, said samples of frying oil and fritters such as fried banana and keropok lekor, were being analysed by the Chemistry Department.
She said preliminary results showed that the plastic materials were not detected in the fritters.
“Nevertheless, more samples will be analysed especially from other States and the results would be available soon”.
On Feb 29, New Straits Times highlighted consumers’ concern in Johor Baru, alleging that big demand for fritters had caused hawkers to coat these fried snacks with plastic, creating a health scare.
E-mails had sent out warnings o people to keep away from consuming extra crispy fried snacks or chicken. The e-mails claimed that some hawkers had allegedly been seen adding plastic straws and bottles into boiling oil before frying the fritters.
The trend allegedly started in Thailand for frying ikan bilis and onions before spreading to Kedah and the rest of the country.
In a letter sent to the newspaper on March 24, a reader from Johor Baru wrote that he had witnessed the same incident at a wet market in Larkin, Johor Baru, last year.
He claimed that, despite complaining to the Johor Baru City Council, the hawker was still committing the offence.
In another letter by Consumer Association of Penang president S.M. Mohamed Idris, published on Thursday, he had called on the Health Ministry to investigate the matter thoroughly.
Weekend Mail had contacted Noraini’s department following the media reports and she said the ministry viewed these allegations seriously.
“Colorants, additives, preservatives and plasticizers in the plastic materials are very toxic and the public might be at risk if these materials are ingested. When the plastic is heated, it may melt and degrade into the frying oil, releasing all its components.
“Consumers should boycott vendors of such practices”, she said.
In general, plastics are made of long chain polymer, colorants and other additives. More additives are added to the plastic formula to control the physical properties of the plastic, she said.
“Plastic bottles are made of polyethylene terephthalate (PET) and plastic straws are made from a formulated blend of polypropylene, plastic resin, colorants and other additives.
“General toxicity and genotoxicity studies on PET indicated that this material does not pose a threat to human health”.
She said the ministry will step up its enforcement activities but the public should also alert the ministry through the nearest healthy authority.

Haram Guna Rhodamine B dalam Belacan


UTUSAN MALAYSIA, JUMAAT 28 MAC 2008 M/S 8

KUALA LUMPUR 27 Mac – Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) mengharamkan penggunaan bahan pewarna Rhodamine B dalam belacan yang boleh menyebabkan penyakit barah atau karsinogen.
Pengarah Bahagian Keselamatan dan Kualiti Makanan KKM, Noraini Mohd Othman berkata, penjualan dan penyediaan makanan yang mengandungi Rhodamine B adalah satu kesalahan di bawah Seksyen 13, Akta Makanan 1983.
Katanya, jika sabit kesalahan, peniaga atau pegeluar boleh didenda tidak melebihi RM100,000 atau penjara tidak melebihi 10 tahun atau kedua-duanya sekali.
Noraini menambah, bagi pelanggaran yang melibatkan belacan yang diimport, produk tersebut akan disenarai hitamkan serta pengimportan seterusnya adalah tertakluk kepada prosedur ‘Tahan, Uji dan Lepas’.
Kementerian Kesihatan sentiasa menjalankan pemantauan ke atas semua makanan di bawah Program Keselamatan dan Kualiti Makanan sama ada ia diimport atau disediakan dalam negara ini.
“Bagi menangani masalah melibatkan pembuatan belacan, kementerian juga telah melancarkan satu Operasi Khas Belacan pada bulan ini yang melibatkan pengambilan sampel belacan dan pemeriksaan premis belacan di seluruh negara”, katanya dalam kenyataan akhbar di sini hari ini.
Menurut Noraini, bagi tahun 2007, denda sebanyak RM300 dikutip melalui operasi yang sama berbanding RM800 pada tahun 2006 dan RM4,408.10 pada tahun 2005.
Katanya, penumpuan aktiviti penguatkuasaan bagi menjamin keselamatan makanan tidak hanya terhad kepada belacan sahaja sebaliknya melibatkan pelbagai jenis makanan.
Beliau berkata, keprihatinan pelbagai pihak termasuk persatuan pengguna amat diharapkan untuk menyalurkan maklumat lengkap beserta nama dan alamat pengilang yang disyaki menyalahi kehendak perundangan makanan kepada KKM atau Jabatan Kesihatan Negeri supaya tindakan segera dapat dilakukan